Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Battlefield Play4Free


Όταν τον περασμένο Νοέμβρη ανακοινώθηκε η «συνέχεια» του Battlefield Heroes στο Play4Free μοντέλο,σχεδόν όλοι οι φίλοι της σειράς ενθουσιάστηκαν. Ο ενθουσιασμός αυτός δεν είχε να κάνει μόνο με την ιδέα ενός νέου παιχνιδιού, αλλά με τον τρόπο που αυτή υλοποιήθηκε. Έτσι, το Battlefield Play4Free αφήνει πίσω του το χιουμοριστικό χαρακτήρα του Heroes αλλά και (ευτυχώς) την προοπτική τρίτου προσώπου, υιοθετεί ένα πιο «σοβαρό» και σύγχρονο στυλ και μας παρουσιάζεται ως μετενσάρκωση του Battlefield 2…σε δωρεάν μορφή. 




Gameplay
Το παιχνίδι ουσιαστικά δανείζεται αρκετά στοιχεία από δυο «μεγαθήρια» της σειράς, το Battlefield 2 και το Battlefield: Bad Company 2. Το είδος παιχνιδιού είναι το «κλασικό» πια conquest ενώ το σύστημα μάχης του βασίζεται στα tickets όπως ακριβώς συμβαίνει και στο BF2, με κάποιες διαφορές προκειμένου να γίνει το παιχνίδι ελαφρώς πιο γρήγορο. Στην αρχή κάθε γύρου οι δυο αντίπαλες ομάδες διαθέτουν τον ίδιο αριθμό από tickets. Κάθε φορά που ένας παίκτης σκοτώνεται ο αριθμός αυτός μειώνεται, ενώ μειώνεται ακόμα πιο γρήγορα όταν κάποια ομάδα έχει στην κατοχή της λιγότερες σημαίες από τους αντιπάλους. Το παιχνίδι τελειώνει όταν μια ομάδα χάσει όλα τα tickets της. 







Το Battlefield Play4Free διαθέτει τέσσερις classes στρατιωτών, πανομοιότυπες με αυτές του Battlefield: Bad Company 2. Πρόκειται για τον οπλίτη (assault), τον γιατρό (medics) τον μηχανικό(engineer) και τον σκοπευτή (sniper). Κάθε μια διαθέτει διαφορετικό οπλισμό και δυνατότητες. Οι οπλίτες δίνουν έμφαση στην ωμή επίθεση, οι γιατροί στην θεραπεία των άλλων στρατιωτών, οι μηχανικοί στην επισκευή οχημάτων αλλά και χρήση αντιαρματικών ενώ οι σκοπευτές… στο να στέκονται σ’ ένα σημείο και να θερίζουν κόσμο εκ του ασφαλούς. Εντάξει, για να είμαστε και δίκαιοι, μπορούν ακόμα να κοινοποιούν τις θέσεις των εχθρών στον χάρτη ώστε να διευκολύνουν έτσι τους συμπαίκτες τους. 



Ανάλογα με το κάθε map και τις classes, η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της μιας ή της άλλης τάξης. Για παράδειγμα, ενώ σε έναν χάρτη πόλης, με πολλά κτίρια και περιορισμένη ορατότητα ο sniper είναι ουσιαστικά άχρηστος, σε έναν πιο ανοιχτό χάρτη μπορεί να αποδειχθεί η πολυτιμότερη class. 


 Χαρακτηριστικό είναι πως κατά την δημιουργία του στρατιώτη σας μπορείτε να επιλέξετε μόνο μία τάξη, η οποία και θα τον αντιπροσωπεύει στο παιχνίδι. Εφόσον επιλέξετε δηλαδή τον πρώτο σας χαρακτήρα ως assault, αν θέλετε μετά να παίξετε ως medic ή engineer θα πρέπει να φτιάξετε νέο χαρακτήρα! Αν και μπορείτε να δημιουργήσετε όσους στρατιώτες θέλετε, αυτός ο περιορισμός είναι ουσιαστικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του παιχνιδιού, από άποψη gameplay. Ναι μεν βοηθά στο να στήσετε τον χαρακτήρα σας με βάση ένα προκαθορισμένο class και ίσως βοηθά στο ομαδικό παιχνίδι (αφού οι παίκτες δεν αλλάζουν classes σαν τρελοί), όμως δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στο σύστημα μικροπληρωμών, με το οποίο θα ασχοληθούμε αργότερα. 

Ακολουθώντας ένα σύστημα level παρόμοιο με αυτό του Battlefield 2, η απόδοσή σας στη μάχη σας επιφέρει experience points, που χρησιμοποιούνται για να ανεβάσουν το level σας αλλά και για την απόκτηση διάφορων perks, όπως για παράδειγμα την δυνατότητα απόκτησης χειροβομβίδας ή χειρισμού τανκ και ελικοπτέρων/αεροπλάνων. Εκτός αυτού, επιβραβεύεστε και με credits τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να νοικιάσετε αναβαθμισμένα όπλα και εξοπλισμό, μέσω του συστήματος αγορών που διαθέτει το παιχνίδι. 




Ήρθε για να μας θυμίσει κάτι από τα παλιά…

Πιστό στο gameplay που πρώτη «δίδαξε» η σειρά Battlefield, το παιχνίδι διαθέτει συνολικά 16 οχήματα, από τζιπ μέχρι αεροπλάνα, καθένα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Οι φίλοι του Battlefield 2 θα νοιώσουν «σαν στο σπίτι τους» αφού σε γενικές γραμμές ο χειρισμός τους αλλά και η δύναμη πυρός είναι πανομοιότυπα με το παιχνίδι του 2005. Ο συνδυασμός πεζικού και οχημάτων -με ή χωρίς χρήση τακτικής- είναι το βασικό στοιχείο που κάνει όλα τα παιχνίδια της σειράς (μαζί και το παρόν) να ξεχωρίζουν. Αξίζει να τονίσουμε πως αεροπλάνα είχαμε να δούμε στη σειρά από το 2005, γεγονός που κάνει την ύπαρξή τους στο παιχνίδι καλοδεχούμενη, ακόμα και στην «απαρχαιωμένη» μορφή τους.

Tο Battlefield Play4Free διαθέτει χάρτες οι οποίοι αποτελούν ουσιαστικά αναβαθμισμένες εκδόσεις των πιο δημοφιλών χαρτών του Battlefield 2: Karkand, Oman και Sharqui. Είναι όντως λίγοι σε αριθμό, αν και φαινομενικά οι developers θα ακολουθήσουν την τακτική που ακολούθησαν στο Heroes, κυκλοφορώντας αρκετά συχνά νέους. Σύμφωνα με ανακοινώσεις λοιπόν, στο άμεσο μέλλον θα δούμε και αλους!


Το παιχνίδι διαθέτει server browser σας επιτρέπει δηλαδή να επιλέξετε server, χάρτη. 
Με ένα απλό «Play now» μπαίνετε αυτόματα σε έναν εντελώς τυχαίο server.
Μέσω μιας βασικής λίστας φίλων, μπορείτε να βρεθείτε μαζί με φίλους σας στο ίδιο παιχνίδι, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να κάνετε bookmark τους servers που σας αρέσουν. 




Μικροπληρωμές
Το σύστημα των credits και των μικροπληρωμών που είδαμε στο Battlefield: Heroes εξακολουθεί να υφίσταται και φέτος, κάτι που σας επιτρέπει να βελτιώσετε, έστω και προσωρινά, τους χαρακτήρες σας. Χρησιμοποιώντας τα credits που κερδίζετε στη μάχη έχετε την δυνατότητα να νοικιάσετε όπλα, ρουχισμό και εξοπλισμό από μια έως τρεις ημέρες. Μπορείτε όμως να αγοράσετε BattleFunds ώστε να τα αποκτήσετε μόνιμα. 

Το χειρότερο είναι πως αν έχετε δυο ή περισσότερους χαρακτήρες, ο εξοπλισμός που αγοράζετε δεν μεταφέρεται σε κάθε χαρακτήρα, παρά μόνο σε αυτόν που έχετε επιλέξει για την αγορά! Αν, για παράδειγμα έχετε τρεις χαρακτήρες και θέλετε να αγοράσετε το m1911 και για τους τρεις, τότε θα πρέπει να το αγοράσετε τρεις φορές!
Βέβαια η ύπαρξη BattleFunds δεν σημαίνει πως αν δεν τα «σκάσετε» δεν θα ευχαριστηθείτε παιχνίδι. Κάθε άλλο, καθώς οι διαφορές μεταξύ των όπλων δεν είναι και τόσο τρανταχτές. Επίσης, η τιμές τους δεν είναι και τόσο υψηλές (έχουμε και κρίση άλλωστε!).

 Γραφικά-Ήχος
Τα γραφικά του Battlefield Play4Free μας έρχονται κατευθείαν από το…2005. Πέρα από κάποιες βελτιώσεις στον φωτισμό και στον σχεδιασμό των στρατιωτών, η ποιότητα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το Battlefield 2. Η χρήση μιας παραμετροποιημένης έκδοσης της Refractor engine κάνει κάπως καλύτερα τα πράγματα, αν και η αίσθηση ότι παίζουμε παιχνίδι πενταετίας, παραμένει.

Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα αρνητικό αφού για πολλούς οπαδούς της σειράς τα γραφικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα μετά το gameplay, ενώ η υποβαθμισμένη ποιότητα τους κάνει το παιχνίδι προσιτό σε όλους, καθώς η ισχύς του υπολογιστή σας ουσιαστικά δεν παίζει κανέναν ρόλο. Εντούτοις, οι λάτρεις της λεπτομέρειας σίγουρα θα ξενερώσουν.

Ο ήχος του παιχνιδιού είναι σαφώς πιο αναβαθμισμένος από το Heroes. Τα ηχητικά εφέ όπως οι φωνές των στρατιωτών, οι πυροβολισμοί, οι εκρήξεις αλλά και οι υπόλοιποι ήχοι του περιβάλλοντος είναι κι αυτοί βγαλμένοι από το Battlefield 2, χωρίς όμως να χάνουν σε ποιότητα. Επιπλέον, η μουσική, με τον εμφατικό ρυθμό της σειράς, σας βάζει απευθείας στο κλίμα.



 


Είδος: Online FPS
Format: PC
Εκδότης: Electronic Arts
Ανάπτυξη: EA Digital Illusions CE
Παίκτες: Online Multiplayer
Κυκλοφορία: 4/4/2011
Minimum hardware requirements
  • Operating system: Windows XP or Windows Vista
  • CPU: Intel Pentium 4 1.7 GHz
  • RAM: 512 MB (1 GB on Windows Vista)
  • Video card: 256 MB, Pixel shader 2.0, DirectX 9.0c
  • Sound Card: DirectX 9.0c compatible
  • Hard Drive space: 1 GB
  • Internet connection: 256 kbit
Coming soon: Support for 128 MB video cards. Hang in there folks, no one gets left behind!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου